Koirantasauspalvelu Tassaus

Bokashi – mikä ihana lannanhaju

Bokashi-tekniikalla biojätteet muuttuvat muutamassa viikossa mullaksi. Ensimmäisessä vaiheessa jäte kerätään ja joukkoon lisätään kompostiherätettä.

Aloitin vajaa kaksi kuukautta sitten bokashoinnin. Ei hätää: luultavasti sinulla ei ole mitään käsitystä, mitä bokashi tarkoittaa. Monella ei ole, vaikka kyseessä onkin vanha keksintö Japanista.

Miten bokashi koiriin liittyy?

Itse asiassa aika läheisesti, jos koirasi pitää voimakkaanhajuisten maa-alueiden kaivamisesta. Kuten Pipana pitää.

Tähän mennessä on tuhoutunut pari onnetonta kukantaimea, mutta lisää tuhoja voi olla luvassa…

Mikä se bokashi siis on?

Minulla bokashi asuu ja tekeytyy (toinen vaihe) vessan nurkassa kahvakuulien kanssa sulassa sovussa.

Se on tekniikka valmistaa muutamassa viikossa biojätteestä multaa. Tekniikkaa voi käyttää paikasta riippumatta – myös kaupungissa. Se on (lähes) hajuton ja vaivaton tapa vähentää jätettä. Puhumattakaan siitä, että todella muheva multa on tosiaan käyttövalmista muutamassa viikossa.

Ohjeita bokashoinnissa tarvittavien astioiden tekoon (tai valmiina ostamiseen) löydät hakukoneen avulla. Itse päädyin hankkimaan kuusi ämpäriä, joista kaksi päällekkäin asetettua muodostavat yhteen vaiheeseen tarvittavan “koneiston”. Alempaan ämpäriin, johon biojätteestä valuva neste päätyy, voisi halutessaan kiinnittää hanan nesteen tyhjennyksen helpottamiseksi. Ylemmässä ämpärissä on pohjassa reiät, joista neste pääsee valumaan alemmas. Ylempään ämpäriin kerätään pieneksi leikatut jätteet, joihin sekoitetaan kompostiherätettä.

Päällimmäisen ämpärin pohjaan tehdyt reiät nesteen valuttamiseksi pois eloperäisestä aineesta.

Bokashin valmistuksessa on kolme vaihetta:

  1. Kerääminen (kun jätettä kerätään astia täyteen)
  2. Tekeytyminen (hapeton tila, jolloin jäte kuivuu)
  3. Multaantuminen (jäte sekoitetaan käytettyyn multaan)

Ensimmäisen keräämisvaiheen pituudesta riippuu, kuinka kauan koko prosessi kestää. Tekeytyminen ja multaantuminen vievät molemmat vähintään kaksi viikkoa, siis yhteensä kuukauden. Kahden ensimmäisen vaiheen aikana astiasta tyhjennetään valunutta nestettä. Kolmannessa vaiheessa bokashi-multaseos on tärkeä suojata pikkujyrsijöiltä.

Ihana lannanhaju

Bokashin ensimmäinen vaihe: keräys. Astian tiivistys (puuvillakangas) on tärkeää, ettei prosessiin pääse mukaan liikaa happea.

Minun bokashini tuottama neste haisee (ainakin toistaiseksi) lantalalta. Itse bokashiaines sensijaan tuoksuu vienosti sitruunalta. Nesteen lannanhaju houkuttaa tyhjentämään nestettä astiasta, jotta haju pysyy mietona.

Neste on erinomaista lannoitetta. Tehosta koiriin on todisteena yksi kaivettu kukkalaatikko. Pipana taisi ajatella, että tuolla maan alla on ihan pakko olla joku aivan mahtava raato… Laimensin nesteen noin 300-kertaisesti, joten hajusta oli vain rippeet jäljellä, mutta kuono kertoi silti. Haju ei käynyt koirulaisen nenään onneksi enää seuraavana aamuna, eli nestettä voi hyvin käyttää lannoitukseen, kunhan pitää kuonot pois pihalta seuraavaan päivään asti.

Bokashi-neste näyttää ja haisee lannoitteelta - ainakin toistaiseksi.

Minulle ja Tassaukselle luonnonmukaisuus on tärkeää, joten tämäkin on tärkeä juttu. Vielä joudun käyttämään astiana muovia, mutta odotan kovasti tulossa olevia muovin korvaavia materiaaleja.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: