Koirantasauspalvelu Tassaus

Elämää koiran kanssa: koiran kieli

Mihin asioihin kiinnität huomiota koiran kanssa lenkkeillessäsi?

Lenkillä

Mihin asioihin kiinnität huomiota koiran kanssa lenkkeillessäsi? Huomaatko, jos koirasi ontuu? kiinnitätkö huomiota siihen, minkälaisissa paikoissa koirasi nuuskii: mitä hajuja juuri siinä kohtaa voisi olla? Kiinnitätkö huomiota siihen, mitä koirasi kenties syö lenkillä: syökö koira heinää, toisten eläinten jätöksiä tai jotain muuta?

Entä mitä päättelet siitä, jos koirasi ei jossain kohtaa haluakaan edetä? Osaatko lukea koirasi elekieltä eli pystytkö siitä päättelemään, mistä pysähtyminen johtuu? Pysähdyksen siinä voi olla esimerkiksi pelottava kohta lenkkipolulla, kipu koiran kehossa tai jokin koiran tottumus tai rutiini.

Koiran liikkumisen hidastuminen kuukausien kuluessa voi ikääntymisen lisäksi johtua vakavasta sairaudesta tai pitkäaikaisesta kivusta.

Koiran liikkumisen hidastuminen kuukausien kuluessa voi ikääntymisen lisäksi johtua vakavasta sairaudesta tai pitkäaikaisesta kivusta. Harva koira kertoo kivusta ääntelemällä silloin jos kipu pahenee pitkän ajan kuluessa. Koiran kanssa paljon liikkuvan ja aikaa viettävän tehtävä on kiinnitä huomiota koirassa tapahtuviin muutoksiin.

Elekieli

Elekieli on koiran kieli. Koira käyttää ääntelyä pääsääntöisesti silloin, kun elekieli ei ole tuottanut toivottua tulosta. Jokaisen koiran kanssa elävän on mahdollista oppia tulkitsemaan koiransa elekieltä. Jokaisen koiran kieli on hieman erilaista, sisältää erilaisia eleitä. Samanlaisessa ympäristössä elävät koirat kuitenkin puhuvat eleillä pitkälti samoista asioista, joten on mahdollista alkaa ymmärtää oman koiransa eleitä paremmin toista koiraa tarkkailemalla ja erilaisia tilanteita ja eleitä vertailemalla.

Ihmisen on mahdollista oppia viittomakieli, joten ihmisen on täysin mahdollista oppia tulkitsemaan myös eläimen eleitä.

Ihmisen on mahdollista oppia viittomakieli, joten ihmisen on täysin mahdollista oppia tulkitsemaan myös eläimen eleitä. Aikaa ja viitseliäisyyttä se toki vaatii. Koiran kielen oppiminen helpottaa todella paljon koiran elämistä ihmistensä kanssa. 

Haukku

Tiedätkö, miksi koirasi haukkuu? Haukkuuko koira tietyssä kohdassa, tietyille ihmisille tai asioille tai tietynlaisissa tilanteissa? Onko haukku jahtihaukkua, pelosta kertovaa haukkua, haukkua jolla koira haluaa puolustaa sinua tai jotain muuta? Erotatko koiran erilaiset haukut erilaisissa tilanteissa?

Murina

Murina on koiralle luonnollinen kommunikointitapa silloin, jos elekieltä ei ymmärretä.

Murina on koiralle luonnollinen kommunikointitapa silloin, jol elekieltä ei ymmärretä. Murina kertoo usein jostain koiralle epämukavasta ja on silloin merkki koiran toiveesta jättää koira rauhaan. Murisemalla koira siis sanoo “Jätä minut rauhaan” tai “Mene kauemmas”. Koira murisee, jos elekieli ei ole tuottanut toivottua tulosta. Pyri aina lukemaan koiran elekieltä niin hyvin, ettei koiran tarvitse murisemalla ilmaista toivettaan jättää koira rauhaan. Opettele myös tulkitsemaan erilaisia murinoita: muriseminen voi liittyä myös leikkimiseen.

Hännänheilutus

Tunnistatko koirasi erilaiset hännän heilutukset? Mieti, missä tilanteessa koira heiluttaa häntää? Tai eikö heiluta ollenkaan – mitä tekee hännänheilutuksen sijaan? Missä tilanteessa hännänheilutus on merkki ystävällisyydestä, missä taas varoitus?

Pohdittavaksi ja tarkkailtavaksi

Mitkä ovat sinun koirallesi tyypillisiä käytösmalleja? Minkälaisia eleitä koira eniten käyttää? 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: