Koirantasauspalvelu Tassaus

Nivelten mobilisointi koiran kehohoidon tukipalveluna

Nivel: mobilisointi

nivel, tassaus, koirahieronta, helsinki, nivelen mobilisaatio

Nivelten mobilisointi tarkoittaa nivelten tarkoituksenmukaista kääntelyä niiden liikkuvuuden parantamiseksi. Nivelen liikkuvuus on parhaimmillaan silloin, kun nivelessä kohtaavien luiden päissä oleva rusto on ehjä ja rustojen välissä tarpeeksi juoksevaa voiteluainetta eli nivelnestettä. Nivelten mobilisointi kuuluu Tassauksessa jokaiseen hierontaan, kotihoidon opastaminen samoin erityisesti silloin, jos koiralla on nivelkipua.

Nivelen rakenne ja hyvinvointi

Nivelen toimintaan vaikuttavat monet tekijät, tärkeimpinä koiran liikkumisen symmetrisyys eli mahdolliset perimästä tai tottumuksista johtuvat asentovirheet, liikunnan määrä ja laatu sekä ravinto.

Nivelkipu johtuu useimmiten siitä, että nivelessä kohtaavien luiden päissä oleva rusto on kulunut ja pehmeämpi luuaine pääsee hankaamaan vastassa olevaa toista luuta. Rustovaurio näkyy röntgenkuvassa vasta, kun rusto on jo parantumattomasti vaurioitunut. Rusto paranee hitaammin kuin kuluu, joten nivelten hoitaminen on erittäin tärkeää erityisesti ikääntyvälle koiralle.

Nivelnesteen määrään ja juoksevuuteen voidaan vaikuttaa kääntelemällä niveliä luonnollisen liikeradan mukaan eli antamalla nivelille työtä. Nivelnesteen oikean koostumuksen ylläpito vähentää rustovaurion riskiä. Nivelten liikuttelu ylläpitää myös nivelten liikkuvuutta ja lisää joustoa koiran liikkumiseen – eli vähentää äkillisisten liikkeiden mahdollisesti aiheuttamia vaurioita nivelille ja lihaksille. Lievästi kipeille jo vaurioituneille nivelille mobilisointi tuo myös helpotusta, koska nivelen aktivointi lisää nivelnesteen määrää.

Koiran nivelten hoito kotihoitona

Nivelten liikuttelu kuuluu tärkeimpiin hoitotoimenpiteisiin, joita voit koirallesi kotona tehdä. Niveliä kääntelemällä venytät samalla myös lihaksia ja voit tuottaa itsellesi ja koirallesi hyvää oloa. Muista myös, että aktiivisen koiran elimistö ja myös nivelet voivat parhaiten, kun tarjoat koiralle runsasrasvaista, proteeinipitoista ja vähähiilihydraattista ravintoa.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: