Koirantasauspalvelu Tassaus

Koira ja kookosöljy

Kookosöljyn sisältämistä rasvoista

Kookosöljy sopii minusta koirille käytettäväksi elimistön puhdistustarkoituksessa.

Olen lukenut eri lähteistä, että kaikille koirille kannattaisi antaa lisäravinteena kookosöljyä. Minusta asia ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen. Väitteiden taustalla ei myöskään ole tutkimustietoa: tutkimuksissa ei ole löydetty perusteita suositella kookosöljyn käyttöä koirille. Linkkejä muutamaan asiaan liittyvään artikkeliin löydät kirjoituksen lopusta.

90 prosenttia kookosöljystä on tyydyttynyttä rasvaa. Sen merkityksestä ihmisten ravinnossa kiistellään parasta aikaa ja uudemmat tutkimustulokset ovat vanhempien tutkimusten kanssa ristiriidassa. Jos rasva-asiat kiinnostavat enemmän, voit lukea lisää esimerkiksi täältä. tai täältä.

Kookosöljyn kiinnostavin aine koiran ravitsemuksen kannalta on tyydyttyneisiin rasvoihin kuuluva lauriinihappo.

Kookosöljyn kiinnostavin aine koiran ravitsemuksen kannalta on tyydyttyneisiin rasvoihin kuuluva lauriinihappo. Nisäkkään ruoansulatus muokkaa lauriinihapon monolauriiniksi, joka muistuttaa yhtä ihmisen rintamaidossa olevista monoglyserideistä. Monolauriinia elimistö voi käyttää muun muassa immuunipuolustuksessa. Monolauriini pystyy hyökkäämään virusten bakteerien ja sienten kimppuun eli puolustamaan elimistöä taudinaiheuttajilta. Kookosöljyä esittelevissä lehtiartikkeleissa mainitaan usein öljyn myös hoitavan koiran turkkia ja voivan toimia nopeana energianlähteenä.

Kookosöljy sisältää myös monia muita rasvahappoja: lauriinihapon jälkeen eniten myristiini- ja palmitiinihappoa. Myristiinihapon imeytymisominaisuuksien takia kookosöljy on suosittu kosmetiikkatuotteissa. Palmitiinihappo taas on yleisin tyydyttynyt rasvahappo.

Sopii suoliston toiminnan tasapainottamiseen

Oksun mukana tuli ulos runsaasti samanlaista valkoista venyvää limaa kuin koiran oksentaessa ruohoa syötyään. Kookosöljy olisi kirkasta nestettä.

Kookosöljy sopii minusta koirille käytettäväksi elimistön tasapainotustarkoituksessa. Pari vuotta sitten sain vielä nuoren Pipanan hoidettua öljyn ja viherjauheen avulla taas kisakuntoon. Tarjosin Pipalle Karen Webbin ohjeiden mukaan kahta paljon tyydyttynyttä rasvaa sisältävää öljyä, joista Pipana valitsi kookosöljyn ja söi sitä kaksi desilitraa, pienelle koiralle ison määrän. Jouduin itse asiassa käymään välillä kaupassa hakemassa lisää, kun koiralle vaan rasva maistui 😉 Ennen öljyä Pipana oli syönyt desilitran runsaasti proteiinia sisältävää ohranorasjauhetta (tarjosin taas kahta vaihtoehtoa, eli ohranorasta ja spirulinaa). Tarkoitus ei ollut, että öljy toimisi ravinteena. Odotin öljyn tulevan Pipanan elimistöstä ulos elimistöä puhdistavana oksennuksena tai ripulina – ja niin kävikin.

Otin kuvan todisteeksi: kuvasta näkyy, että oksun mukana tuli ulos runsaasti samanlaista valkoista venyvää limaa kuin koiran oksentaessa ruohoa syötyään. Pystyin siitä päättelemään, että öljy tosiaan toimii viherjauheen kanssa syötynä elimistöä puhdistavana aineena, aivan samoin kuin ruoho. Valkoinen lima ei voi olla öljyä, koska kookosöljy muuttuu värittömäksi noin 25 celsiusasteessa. Öljyä näkyy vähän oksun reunoilla. Jatkossakin koirat syövät meillä viherjauheita ja öljyjä, jos vaikuttavat väsyneiltä tai huonovointisilta.

Viherjauheen ja öljyn yhdistelmä tuntui vaikuttavan Mikiin paljon Pipaa voimakkaammin.

Miki söi samoja aineita kuin Pipa, mutta reagoi täysin eri tavalla: muuttui levottomaksi ja traumakäyttäytyminen (pelkoreaktiot ja psykoottiselta vaikuttava käytös) voimistui selvästi. Viherjauheen ja öljyn yhdistelmä tuntui vaikuttavan Mikiin paljon Pipaa voimakkaammin. Mikin nivelissä olevat kulumat näkyivät myös elimistön puhdistuksen jälkeen liikkuessa selvemmin kuin pitkään aikaan. Onneksi Miki sai niveliin uutta voiteluainetta ja liikkuu taas paremmin. Pipanaankin puhdistus vaikutti, koska seuraava juoksukisa meni paljon paremmin ja Pipanasta tuli aktiivisempi myös sisällä. Pipanassa en kuitenkaan huomannut traumakäyttäytymistä.

Jos siis huomaat, että koiran uloste muuttuu erilaiseksi kuin se on aiemmin ollut tai koira oksentelee usein, voit kokeilla kookosöljyä suoliston tasapainottamiseen. Päivittäin öljyä ei kuitenkaan kannata antaa isompaa määrää, varsinkaan jos koiralle tulee siitä oireita kuten Mikille.

Linkit (käännökset omiani):

Essential fatty acid metabolism in dogs and catsVuonna 2008 julkaistu tutkimus rasvahappojen sulamisesta koirien ja kissojen elimistössä (Texasin eläinlääketieteen yliopisto: College of Veterinary Medicine, Texas A&M University)

Kookosöljyn terveysedut koirille luotetun amerikkalaisen koiralehden mukaan.

Yhteenveto vuoteen 2014 mennessä tehdyistä tutkimuksista, joita kookosöljyn vaikutuksista on tehty ihmisille. Yhteenvetona todetaan muun muassa, ettei kookosöljy ole parannuskeino kaikkiin vaivoihin. Uudempaa tietoa kookosöljystä (2018) täällä.

Luontaishoitoskeptisen eläinlääkärin blogi. Yleistä kookosöljystä.

Evaluation of the use of esterified fatty acid oils enriched in medium-chain fatty acids in weight loss diets for dogs. Esteröityjen yksinkertaisempirakenteisilla rasvahapoilla rikastettujen rasvahappojen käytön merkityksen arviointi koiran painonpudotukselle – Feeding diets with MCFA at these inclusion levels to experimentally overweight dogs during 14 weeks do not result in faster weight loss compared to unsaturated long-chain FA. Tyydyttyneiden (MCFA = medium chain fatty acid) rasvahappojen syöttäminen koiralle ei nopeuttanut painonpudotusta 14 viikon tutkimusjakson aikana.

Effect of dietary fat source and exercise on odorant-detecting ability of canine athletes. Ravitsemuksellisen rasvanlähteen ja liikunnan vaikutus hajuntunnistukseen urheilevilla koirilla – NO dogs fed coconut oil had decreased odorant-detecting capabilities when week 4 values were compared with week 12 values. Tutkimukseen osallistuneiden koirien hajuntunnistuskyvyn ei havaittu huononevan 16 viikon tutkimusjakson aikana.


Tämä artikkeli on alunperin julkaistu Kirsu ja häntä-blogissani. Tässä artikkeli hieman muokattuna.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: