Koirantasauspalvelu Tassaus

Koiran elekieli, osa 13/13: Ravistelu

Tässä artikkelissa esittelen koiran elekieleen ja hermoston toimintaan olennaisesti liittyvän ravistelun.

Tässä artikkelissa esittelen koiran elekieleen ja hermoston toimintaan olennaisesti liittyvän ravistelun.

Koira ei pysty viestimään sanoilla, vaan käyttää viestinnässään eleitä. Opettelemalla tunnistamaan koirasi rauhoittavat signaalit voit oppia ymmärtämään koiraasi paremmin. Kun opettelet tunnistamaan oman koirasi eleet, tunnistat samat signaalit muidenkin koirien tekeminä. Tämä auttaa sinua ymmärtämään vieraitakin koiria. Voit myös itse kommunikoida koirien kanssa signaaleilla, joita koirat käyttävät: vaikka eleiden käyttö tuntuisi aluksi oudolta, ne osaava koira ymmärtää niiden merkityksen ihmisenkin tekemänä. Signaaleita käyttämällä ja tulkitsemalla koirat voivat halutessaan välttää kaikki konfliktit keskenään. Ihmisen ymmärtäessä näitä signaaleja vähenee riski myös ihmisen ja koiran väliseen ristiriitatilanteeseen.

Koirilla on ulkonäkö- ja luonneseikkojen vuoksi käytössä erilaisia signaaleja. Yleensä koira osaa tulkita toisen tekemänä sellaisetkin signaalit, joita ei itse käytä. Ihmisen rauhallisella käytöksellä on koiran hyvinvoinnin kannalta suuri merkitys silloin, kun koira käyttää signaaleja. Tämä on hyvä muistaa erityisesti koulutustilanteissa. Säännönmukaisesti käytetyt samat eleet myös auttavat koiraa ymmärtämään miten tietyissä tilanteissa kannattaa käyttäytyä.

Ravistelu

Koira ravistelee ylimääräisen veden karistamiseksi turkista, mutta myös muissa tilanteissa. Ravistelun merkitys on koiralle suuri: ravistelemalla koira tasapainottaa hermostoa eli lievittää stressiä. Ele on tehokkain silloin, kun koko keho kirsusta hännänpäähän on mukana.

Koiralla on keino kirjaimellisesti ravistaa jännitys pois kehosta. Miki ja Pipa ovat molemmat aktiviisia ravistelijoita sisällä ja ulkona. Molemmat ravistelevat voimakkaasti koko kehoa, joskus jopa horjumiseen asti. Ravistelu on tyypillistä esimerkikisi heräämisen ja venyttelyn jälkeen, jännittävän koirakohtaamisen jälkeen sekä myös silloin, kun lenkillä ollessa toinen koirista on reagoinut tavalla, jota toinen ei heti huomannut ja hämmentyi. Miki ja Pipa ravistelevat itseään siis sekä tutuissa että hämmentävissä tilanteissa.

Ravistelu voi toimia sekä piristävänä että rauhoittavana eleenä: tarkoitus on saada elimistö (hermosto) tilanteen edellyttämään tilaan. Selvästi useammin ravistelu kuitenkin auttaa rauhoittumaan kuin piristymään.

Ravisteluun osallistuvista kehon osista voi myös päätellä koiran vointia: niissä kehon osissa, jotka eivät osallistu ravistukseen, voi olla kipua tai jäykkyyttä. Kehoa tasapainottaakseen koira pyrkii ravistelemaan kaikkia kehon osia.

Tarkkaile koiraasi: Missä tilanteissa koirasi ravistelee itseään? Ravisteleeko koira koko kehon päästä hännänpäähän? Tarvittaessa kuvaa koiraasi ravistelemassa ja katso video hidastettuna: näet liikkeen paremmin.

Kokeile: Ravista itseäsi kuten koira, voimakkaasti koko kehoa. Miltä tuntuu ravistelun jälkeen? Hymyilyttääkö kenties?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: