Koirantasauspalvelu Tassaus

Koiran elekieli, rauhoittavat signaalit, osa 1/13: Haukottelu

Kirjoitin viime viikolla koiran kielestä. Julkaisen uudelleen uudistettuna tämän muutama vuosi sitten toisessa blogissa julkaisemani sarjan koirien kielestä, keskittyen kielen tärkeään osa-alueeseen eli rauhoittaviin signaaleihin. Rauhoittavat signaalit ovat niitä, joita koira käyttää mielestään uhkaavassa tilanteessa, pyrkimyksenä muuttaa tilanne turvallisemmaksi. Rauhoittavien signaalien huomiotta jääminen aiheuttaa koiralle stressiä: kuvittele, miltä itsestäsi tuntuisi, jos ainoana puhuisit kieltä, jota kukaan ympärillä oleva ei ymmärrä. Koiran rauhoittavien signaalien ymmärtäminen on tärkeää myös ihmiselle.

Koira ei pysty viestimään sanoilla, vaan käyttää viestinnässään eleitä. Opettelemalla tunnistamaan koirasi rauhoittavat signaalit voit oppia ymmärtämään koiraasi paremmin. Voit myös itse kommunikoida koirasi kanssa signaaleilla, joita koira käyttää.

Haukottelu (ja päivän soundtrack)

Ihminen haukottelee ollessaan väsynyt, mutta koira useammin muusta syystä. Haukotteleva koira pyrkii usein rauhoittamaan muita.

Ihminen haukottelee ollessaan väsynyt, mutta koira yleensä ihan muusta syystä. Haukotteleva koira pyrkii usein rauhoittamaan muita.

Oletko huomannut koirasi haukottelevan sinusta yllättävässä tilanteessa: ulkona pelottavan toisen koiran tullessa vastaan, eläinlääkärillä tai koirien kanssa vain vähän aikaa viettäneen lapsen käsittelyssä? Tuollaisissa tilanteissa koira kertoo omalla kielellään epävarmasta olosta, pelosta tai stressistä.

Harjoitus

Koiran kieltä voi opetella ymmärtämään aivan samoin kuin ihmistenkin elekieltä. Koiraa erilaisissa tilanteissa tarkkailemalla opit tunnistamaan koiran yleisimmät eleet. Haukottelu on eleenä helposti tunnistettavissa. Muista myös, että koira haukottelee toisinaan – toiset koirat useinkin – myös samasta syystä kuin ihmiset. Tilanteen mukaan tulkitsemalla voit päätellä haukotuksen syyn.

Levottoman koiran voi saada rauhoittumaan haukottelemalla itse leveästi muutaman kerran.

Jotkut koirat myös käyttävät haukottelun sijaan muita rauhoittavia eleitä, joten älä ihmettele, jos et näe koirasi haukottelevan muulloin kuin esimerkiksi herätessään.

Levottoman koiran voi saada rauhoittumaan haukottelemalla itse leveästi muutaman kerran. Kaikkiin koiriin haukottelu ei toimi, mutta jos koira ottaa sinusta mallia ja alkaa myös haukotella, olet onnistunut viestimään koirasi kanssa koiran kielellä

Koiran turvallisuudentunteen kannalta tärkeää on myös oma mielentilasi: itse tarkoituksella haukottelemalla rauhoitat myös omaa hermostoasi, ja se vaikuttaa koiraasi. Koira on mestaari tulkitsemaan ihmisen elekieltä, vaikkei ihminen aina “puhuisikaan koiraa” (eli ymmärtäisi koiran eleitä) kovinkaan hyvin.

Lähteet: Turid Rugaas: Rauhoittavat signaalit (Calming signals. What your dog tells you). Lisätietoa löydät myös hakukoneen avulla verkosta, suomeksi tai englanniksi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: