Koirantasauspalvelu Tassaus

Koiran elekieli, rauhoittavat signaalit, osa 10/13: Leikkiinkutsu ja Hymyileminen

Tässä artikkelissa esittelen leikkiinkutsun ja hymyilemisen rauhoittavat signaalit.

Opettelemalla lukemaan koirasi eleitä voit oppia ymmärtämään koiraasi paremmin.

Koira ei pysty viestimään sanoilla, vaan käyttää viestinnässään eleitä. Opettelemalla tunnistamaan koirasi rauhoittavat signaalit voit oppia ymmärtämään koiraasi paremmin. Kun opettelet tunnistamaan oman koirasi eleet, tunnistat samat signaalit muidenkin koirien tekeminä. Tämä auttaa sinua ymmärtämään vieraitakin koiria. Voit myös itse kommunikoida koirien kanssa signaaleilla, joita koirat käyttävät: vaikka eleiden käyttö tuntuisi aluksi oudolta, ne osaava koira ymmärtää niiden merkityksen ihmisenkin tekemänä. Signaaleita käyttämällä ja tulkitsemalla koirat voivat halutessaan välttää kaikki konfliktit keskenään. Ihmisen ymmärtäessä näitä signaaleja vähenee riski myös ihmisen ja koiran väliseen ristiriitatilanteeseen.

Koirilla on ulkonäkö- ja luonneseikkojen vuoksi käytössä erilaisia signaaleja. Yleensä koira osaa tulkita toisen tekemänä sellaisetkin signaalit, joita ei itse käytä. Ihmisen rauhallisella käytöksellä on koiran hyvinvoinnin kannalta suuri merkitys silloin, kun koira käyttää signaaleja.

Leikkiinkutsu

Koiran elekieli, rauhoittavat signaalit: leikkiinkutsu. Pipaa leikityttää
Pipa “reuhaa” aina pesulta tullessaan. Riehuessa asento on usein samanlainen kuin leikkiin kutsuessa.

Leikkiinkutsuasennossa koiran etujalat tai koko etuosa on maassa ja takapuoli pystyssä. Tätä elettä koira voi käyttää tavatessaan leikkisän koirakaverin tai ollessaan epävarma toisesta koirasta tai kohtaamastaan isosta eläimestä. Aikuinen koira voi myös mennä leikkiinkutsuasentoon halutessaan rauhoittaa pelokasta pentua. Toisinaan toinen koira vastaa menemällä samaan asentoon, toisinaan taas rauhoittumalla tai kääntymällä pois.

Ihminen voi vastaavasti asettua leikkiinkutsuasentoon liikuttamalla käsivarret alas taakse.

Pipa oli erityisesti nuorempana leikkisä ja räjähtäväenerginen koira. Leikkimiseen Pipalla on lähes aina kiinnostusta ja leikkiinkutsuasento siksi lähes päivittäisessä käytössä sisällä ja ulkona. Pipa pitää pienistä lapsista ja kutsuu leikkiin usein myös juuri kävelemään oppineita lapsia. Aina Pipan kohtaamat koirat ja ihmiset eivät leikkiin lähde, vaikka Pipa jaksaa joskus kauankin yllyttää mukaansa juoksemaan. Pipa käyttää asentoa rauhoittavana eleenä yhtä usein kuin leikkiinkutsunakin.


Hymyileminen

Rauhoittavat signaalit: hymyileminen. Mikiä hymyilyttää.
Hymyilyttää ja melkein nuolaisen huuliani?

Koira saattaa hymyillä ollessaan tyytyväinen, toisaalta taas käyttää hymyä rauhoittavana signaalina. Koiran hymy on samankaltainen kuin ihmiselläkin: suupielet kääntyvät ylöspäin.

Miki hymyilee usein yrittäessään rauhoittaa tilannetta, yleensä silloin, jos ihminen tuo kasvonsa liian lähelle Mikin kuonoa. Hymyä voi välillä luulla irvistykseksi: hampaat näkyvät toisinaan.

Tarkkaile koiraasi: huomaatko, että koiran ollessa jännittynyt suupielen ja nenän välissä oleva huulten rako on lyhyempi kuin koiran ollessa rento tai pyrkiessä rauhoittamaan tilannetta?

Mikillä suupielen asento vaihtelee selvästi havaittavasti: välillä huulten välissä oleva rako on pitkä (kuten kuvassa, suupieli on silmän alla), stressitilanteessa taas rako on lyhyt: alkaa lähempää kirsua siitä, mistä viiksetkin. Hymyillessä Miki pyrkii rauhoittamaan tilannetta, lyhentynyt suupieli sen sijaan kertoo tarpeesta puolustautua suurempaa uhkaa vastaan.


Lähteet: Turid Rugaas: Rauhoittavat signaalit (Calming signals. What your dog tells you). Lisätietoa löydät myös hakukoneen avulla verkosta, suomeksi tai englanniksi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: