Koirantasauspalvelu Tassaus

Koiran elekieli, rauhoittavat signaalit, osa 11/13: Korvaava toiminta

Opettelemalla lukemaan koirasi elekieltä voit oppia ymmärtämään koiraasi paremmin. Osa 11, korvaava toiminta.

Tässä artikkelissa esittelen korvaavan toiminnan rauhoittavan signaalin.

Koira ei pysty viestimään sanoilla, vaan käyttää viestinnässään eleitä. Opettelemalla tunnistamaan koirasi rauhoittavat signaalit voit oppia ymmärtämään koiraasi paremmin. Kun opettelet tunnistamaan oman koirasi eleet, tunnistat samat signaalit muidenkin koirien tekeminä. Tämä auttaa sinua ymmärtämään vieraitakin koiria. Voit myös itse kommunikoida koirien kanssa signaaleilla, joita koirat käyttävät: vaikka eleiden käyttö tuntuisi aluksi oudolta, ne osaava koira ymmärtää niiden merkityksen ihmisenkin tekemänä. Signaaleita käyttämällä ja tulkitsemalla koirat voivat halutessaan välttää kaikki konfliktit keskenään. Ihmisen ymmärtäessä näitä signaaleja vähenee riski myös ihmisen ja koiran väliseen ristiriitatilanteeseen.

Koirilla on ulkonäkö- ja luonneseikkojen vuoksi käytössä erilaisia signaaleja. Yleensä koira osaa tulkita toisen tekemänä sellaisetkin signaalit, joita ei itse käytä. Ihmisen rauhallisella käytöksellä on koiran hyvinvoinnin kannalta suuri merkitys silloin, kun koira käyttää signaaleja. Tämä on hyvä muistaa erityisesti koulutustilanteissa.

Korvaava toiminta

Koiran elekieli. Korvaava toiminta voi olla esimerkiksi maan nuuskimista, itsensä nuolemista tai rapsuttamista tai oman hännän tai jalan jahtaamista.
Lumessa on kiinnostavia hajuja silloin kun pitäisi mennä ihmisen luokse…

Korvaava toiminta voi olla esimerkiksi maan nuuskimista, itsensä nuolemista tai rapsuttamista tai oman hännän tai jalan jahtaamista. Hämmentävässä tilanteessa koira voi tehdä mitä tahansa ensimmäisenä mieleen juolahtaakin pelottavan tilanteen välttämiseksi.

Miki nuolee paljon. Ahdistavan tilanteen, kuten kynsienleikkuun, Miki yrittää välttää nuolemalla mitä tahansa, johon yltää: leikkaajan kättä, peittoa, itseään, myös leikkureita. Ulkona sekä Miki että Pipa nuuskivat usein maata, kun eivät tiedä miten muuten toimia. Tämän Pipa on oppinut Mikiltä. Jos Pipa joutuu odottamaan liian kauan lenkille lähtöä, se alkaa jahdata omaa häntäänsä tai jalkaansa.

Hännän jahtaaminen tai itsensä jatkuva nuoleminen voivat tarpeeseensa nähden liian vähän aktivointia saavalla koiralla olla merkki stressistä: tekemisen puute saa aikaan korvaavan, pakkomielteisen toiminnan.

Huomaa: maan nuuskiminen voi olla korvavaa toimintaa.

Tarkkaile koiraasi: Kun haluaisit lenkillä ollessa kiristää tahtia, tuntuuko, että koirasi hidastelee tahallaan jääden haistelemaan maata? Miten silloin toimit? Kiskotko hihnasta vai jäätkö odottamaan? Kehutko koiraasi, kun koirasi tekee asioita, joita toivot?


Lähteet: Turid Rugaas: Rauhoittavat signaalit (Calming signals. What your dog tells you). Lisätietoa löydät myös hakukoneen avulla verkosta, suomeksi tai englanniksi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: