Koirantasauspalvelu Tassaus

Koiran elekieli, rauhoittavat signaalit, osa 12/13: Pentumainen käytös ja Merkkaaminen

Kun opettelet tunnistamaan oman koirasi eleet, tunnistat samat signaalit muidenkin koirien tekeminä. Signaalien opettelu kannattaa aloittaa

Tässä artikkelissa esittelen pentumaisen käytöksen ja merkkaamisen rauhoittavat signaalit.

Koira ei pysty viestimään sanoilla, vaan käyttää viestinnässään eleitä. Opettelemalla tunnistamaan koirasi rauhoittavat signaalit voit oppia ymmärtämään koiraasi paremmin. Kun opettelet tunnistamaan oman koirasi eleet, tunnistat samat signaalit muidenkin koirien tekeminä. Tämä auttaa sinua ymmärtämään vieraitakin koiria. Voit myös itse kommunikoida koirien kanssa signaaleilla, joita koirat käyttävät: vaikka eleiden käyttö tuntuisi aluksi oudolta, ne osaava koira ymmärtää niiden merkityksen ihmisenkin tekemänä. Signaaleita käyttämällä ja tulkitsemalla koirat voivat halutessaan välttää kaikki konfliktit keskenään. Ihmisen ymmärtäessä näitä signaaleja vähenee riski myös ihmisen ja koiran väliseen ristiriitatilanteeseen.

Koirilla on ulkonäkö- ja luonneseikkojen vuoksi käytössä erilaisia signaaleja. Yleensä koira osaa tulkita toisen tekemänä sellaisetkin signaalit, joita ei itse käytä. Ihmisen rauhallisella käytöksellä on koiran hyvinvoinnin kannalta suuri merkitys silloin, kun koira käyttää signaaleja. Tämä on hyvä muistaa erityisesti koulutustilanteissa. Säännönmukaisesti käytetyt samat eleet myös auttavat koiraa ymmärtämään miten tietyissä tilanteissa kannattaa käyttäytyä.

Pentumainen käytös

Aikuisetkin koirat saattavat käyttäytyä pentumaisesti, esimerkiksi olla hyvin vilkkaita tai tuijottaa suurin viattomin silmin häntää ja samalla jopa koko takapuolta heiluttaen.

Aikuisetkin koirat saattavat käyttäytyä pentumaisesti, esimerkiksi olla hyvin vilkkaita tai tuijottaa suurin viattomin silmin häntää ja samalla jopa koko takapuolta heiluttaen. Toiselle aikuiselle koiralle pennun käyttämät signaalit kertovat, ettei niitä käyttävä koira ole uhka.

Miki käytti tätä elettä paljon nuorempana. Koko takapuoli heiluu edelleen toisinaan 15-vuotiaan Mikin ollessa todella innostunut jostain, Miki ei niinkään enää käytä sitä rauhoittavana signaalina.

Tarkkaile koiraasi: Oletko kiinnittänyt huomiota siihen, millä tavalla koirasi käytös on muuttunut koiralle jännittävissä tilanteissa? Käyttääkö koirasi nyt erilaisia eleitä kuin kaksi vuotta sitten? Jos et osaa itse vastata, pohdi asiaa yhdessä lastesi tai muiden läheisten kanssa.

Merkkaaminen

Merkkaaminen voi reviirin merkitsemisen lisäksi olla sosiaalista toimintaa tai johtua stressistä.

Merkkailu voi reviirin merkitsemisen lisäksi olla sosiaalista toimintaa tai johtua stressistä. Rohkeammat koirat merkkailevat enemmän silloin, kun läsnä on arempia koiria. Tästä voi päätellä, että merkkaaminen on myös rahoittava signaali. Koirat saattavat merkata myös silloin, kun eivät keksi muutakaan turvallista yhteistä toimintaa. Merkkaaminen ei siis ole pelkästään urosten hommaa.

Mikin ennätys samaan paikkaan pissaamisessa on 14 kertaa. Tämä tapahtui vuorotellen koiran kanssa, jota Miki ei ollut tavannut aiemmin, vieraassa paikassa. Vasta merkkaamisen jälkeen koirat nuuskivat toisiaan ja sen jälkeen kisailivat leikkisästi keskenään. Pipa taas vaikuttaa oppineen Mikiltä merkkaamisen taidon ja pissaa pidemmän lenkin aikana yleensä muutaman kerran, etsittyään ensin kiinnostavimmilta haisevat kohdat. Toisinaan Pipan merkkaamiseen liittyy pitkähkö sopivan paikan etsintä eli paikallaan pyöriminen pienellä maa-alalla.


Lähteet: Turid Rugaas: Rauhoittavat signaalit (Calming signals. What your dog tells you). Lisätietoa löydät myös hakukoneen avulla verkosta, suomeksi tai englanniksi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: