Koirantasauspalvelu Tassaus

Koiran elekieli, rauhoittavat signaalit, osa 2/13: Pään kääntäminen

Opettelemalla tunnistamaan koirasi rauhoittavat signaalit, kuten pään kääntäminen, voit oppia ymmärtämään koiraasi paremmin. Koiran sosiaalistaminen on tärkeää, jotta koira oppii käyttämään signaaleita ja tulkitsemaan niitä. Voit myös itse opetella kommunikoimaan koirasi kanssa signaaleilla, joita koira käyttää: koira ymmärtää signaalit kaikkien tekemänä, oli kyseessä sitten toinen koira, jokin muu eläin tai ihminen.

Pipana ei pidä kuonon eteen yllättäen työnnetyistä esineistä

Pipa pyrkii monien muiden koirien tavoin katsomaan kamerasta poispäin
Ratakilpailun pronssimitali

Pipa pyrkii monien muiden koirien tavoin katsomaan kamerasta poispäin eli ”rauhoittamaan kameraa”. Tämän toiminnan taustalla on usein hämmennys siitä, ettei koira yhtäkkiä näekään ihmisen kasvoja (kameran ollessa ihmisen kasvojen edessä) tai siitä, että kuonon eteen työnnetään yllättäen jokin esine. Koira pystyy tulkitsemaan ihmisen ilmeitä eli kasvojen liikkeitä ja tuntee olonsa epävarmaksi, jos ei näe lähellä olevan ihmisen kasvoja.

Koira ei yleensä lähesty vierasta koiraa tai ihmistä suoraan. Koira todennäköisemmin vilkuilee muita ensin sivusilmällä ja kaartelee vähän aikaa tutkien ympäristöä. Olemalla katsomatta suoraan tai kääntämällä pään poispäin koira ilmaisee muille, ettei niillä ole mitään pelättävää koiran taholta. Pään pois kääntäminen voi olla nopea pään liike sivulle tai pää voi pysyä kääntyneenä pidempään.

Mitä pään kääntäminen kertoo?

Pään kääntämällä koira ilmaisee olonsa olevan epävarma. ”Hyvin koiraa puhuva” toinen koira ymmärtää, mitä kaveri viestii toisen kääntäessä päänsä pois. Ongelmia tulee silloin, jos koira ei pysty vastaanottamaan toisen koiran viestiä: voi seurata tappelu epävarman koiran puolustaessa itseään tulkitessaan toisen hyökkäävän. Pennun ja aikuisen koiran kontakteissa juuri tämä voi olla syy vanhemman koiran aggressiiviseen käytökseen. Kärsivällinen aikuinen koira ymmärtää, ettei pentu välttämättä ole vielä oppinut eleiden merkitystä.

Koira todennäköisesti kääntää päänsä pois, kun kokee ihmisen tulevan liian lähelle. Moni koira hämmentyy, jos ihminen kumartuu koiran yli tai jopa halaa.

Koira todennäköisesti kääntää päänsä pois, kun kokee ihmisen tulevan liian lähelle. Moni koira hämmentyy, jos ihminen kumartuu koiran yli tai jopa halaa. Samoin koirasta ovat hämmentäviä vieraat ihmiset, jotka katsovat lähetyvät koiraa suoraan ja katsovat koiraa silmiin. Koira voi oppia sietämään ihmisen käytöstä, muttei itse luontaisesti toimisi ihmisen tavoin.

Koiraasi tarkkailemalla voit oppia näkemään, missä tilanteissa koirasi käyttää tätä elettä. Tietyt eleet ovat usein ominaisia tietylle koiralle, eivätkä kaikki koirat käytä kaikkia kuvaamiani eleitä. Toisaalta, hyvin elekielen oppinut koira voi käyttää niitä kaikkia.


Kirjoitin aiemmin koiran kielestä yleisesti. Julkaisen uudelleen uudistettuna tämän muutama vuosi sitten toisessa blogissa julkaisemani sarjan koirien kielestä, keskittyen kielen tärkeään osa-alueeseen eli rauhoittaviin signaaleihin. Rauhoittavat signaalit ovat niitä, joita koira käyttää mielestään uhkaavassa tilanteessa, pyrkimyksenä muuttaa tilanne turvallisemmaksi. Rauhoittavien signaalien huomiotta jääminen aiheuttaa koiralle stressiä: kuvittele, miltä itsestäsi tuntuisi, jos ainoana puhuisit kieltä, jota kukaan ympärillä oleva ei ymmärrä. Koiran rauhoittavien signaalien ymmärtäminen on tärkeää myös ihmiselle.


Lähteet: Turid Rugaas: Rauhoittavat signaalit (Calming signals. What your dog tells you). Lisätietoa löydät myös hakukoneen avulla verkosta, suomeksi tai englanniksi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: