Koirantasauspalvelu Tassaus

Koiran elekieli, rauhoittavat signaalit, osa 3/13: Maan haistelu ja Katse

Esittelen tässä artikkelissa kaksi koiran elekielen osaa: maan haistelu ja katse.

Opettelemalla tunnistamaan koirasi rauhoittavat signaalit, kuten maan haistelu ja katseen suunta, voit oppia ymmärtämään koiraasi paremmin. Koiran sosiaalistaminen mieluiten pienestä pitäen on tärkeää, jotta koira oppii käyttämään signaaleita ja tulkitsemaan niitä. Voit myös itse opetella kommunikoimaan koirasi kanssa signaaleilla, joita koira käyttää: koira ymmärtää signaalit kaikkien tekemänä, oli kyseessä sitten toinen koira, jokin muu eläin tai ihminen.

Maan haistelu

Maan haistelu on yksi koiran elekielen, rauhoittavien signaalien osa.
Kaksi Pipaa?!? Ei, vaan Pipa ja Annie

Koira ei pysty viestimään sanoilla, vaan käyttää viestinnässään eleitä. Koiran sosiaalistaminen on tärkeää, jotta koira oppii käyttämään signaaleita ja tulkitsemaan niitä. Opettelemalla tunnistamaan koirasi rauhoittavat signaalit voit oppia ymmärtämään koiraasi paremmin. Voit myös itse kommunikoida koirasi kanssa signaaleilla, joita koira käyttää: vaikka eleiden käyttö tuntuisi aluksi oudolta, ne osaava koira ymmärtää niiden merkityksen ihmisenkin tekemänä.

Koira nuuskii maata haistellakseen tarkemmin havaitsemiaan hajuja. Moni koira nuuskii maata myös ollessaan epävarma. Pään liike voi olla nopea tai hitaampi, eikä koira muita rauhoitellessaan välttämättä laske kuonoaan maahan asti. Eron haistelun ja itsen ja ympäristön rauhoittelun välillä huomaa tarkkailemalla koiran silmiä: haistellessaan koira katsoo maahan, rauhoittavaa signaalia käyttäessään taas vilkuilee ympäristön tapahtumia.

Tämä ele ilmentää mielestäni erityisen hyvin koiran kielen vivahteita: koira vaikuttaa ihmisen silmin tekevän jotain itselleen tyypillistä, mutta eleellä onkin kaksoismerkitys, joka käy ilmi koiran katseen suuntaa tarkkailemalla.

Tästä pääsenkin koiran toiseen elekielen osaan: katseeseen.

Katse

Katseen suunta on yksi koiran elekielen, rauhoittavien signaalien, osista.
Pipan katse kertoo,ettei Pipa haluaisi olla kuvattavana. Puhelin tuntuu uhalta.

Koira ei pidä siitä, että sitä katsotaan suoraan silmiin. Erityisen ahdistavaa tämä on silloin, jos silmiinkatsoja on aivan lähellä. Toiset koirat voivat kokea tuijotuksen myös uhkaavana. Silmien siristäminen ja katseen sivuun kääntäminen ovat rauhoittavia signaaleja, joita koira käyttää halutessaan katsoa toista, muttei vaikuttaa uhkaavalta. Myös ihminen voi siristellä tai vilkuilla silmäkulmastaan, kun opettaa koiralle katsekontaktia. Silloin koira ei  koe harjoitustilanteita ahdistavina.

Hyvä esimerkki katseen kertoman sanoman tärkeydestä on tilanne, jossa koira tuijottaa ulkoiluttajaa kakatessaan. Koira ei suinkaan häpeä luonnollista elimistönsä toimintoa, mutta voi olla ahdistunut siitä, että ihminen seuraa tapahtumaa. Koira on myös puolustuskyvytön kakatessaan, joten ympäristön tarkkailu on välttämätöntä.


Lähteet: Turid Rugaas: Rauhoittavat signaalit (Calming signals. What your dog tells you). Lisätietoa löydät myös hakukoneen avulla verkosta, suomeksi tai englanniksi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: