Koirantasauspalvelu Tassaus

Koiran elekieli, rauhoittavat signaalit, osa 4/13: Selän tai kyljen kääntäminen

Koira ei pysty viestimään sanoilla, vaan käyttää viestinnässään eleitä.  Opettelemalla tunnistamaan koirasi rauhoittavat signaalit voit oppia ymmärtämään koiraasi paremmin.

Selän tai kyljen kääntäminen on vahva signaali.

Koira ei pysty viestimään sanoilla, vaan käyttää viestinnässään eleitä. Koiran sosiaalistaminen on tärkeää, jotta koira oppii käyttämään signaaleita ja tulkitsemaan niitä. Opettelemalla tunnistamaan koirasi rauhoittavat signaalit voit oppia ymmärtämään koiraasi paremmin. Kun opettelet tunnistamaan oman koirasi eleet, tunnistat samat signaalit muidenkin koirien tekeminä. Tämä auttaa sinua ymmärtämään vieraitakin koiria. Voit myös itse kommunikoida koirien kanssa signaaleilla, joita koirat käyttävät: vaikka eleiden käyttö tuntuisi aluksi oudolta, ne osaava koira ymmärtää niiden merkityksen ihmisenkin tekemänä. Signaaleita käyttämällä ja tulkitsemalla koirat voivat halutessaan välttää kaikki konfliktit keskenään. Ihmisen ymmärtäessä näitä signaaleja vähenee riski myös ihmisen ja koiran väliseen ristiriitatilanteeseen.

Selän tai kyljen kääntäminen

Miki kääntää tässä kuvassa kyljen ja lisäksi päänsä pois uhkaavasta tilanteesta.

Koirat käyttävät selkeämpää selän tai kyljen kääntämistä signaalina, jos hienovaraisemmat signaalit (katse, pään kääntäminen ym) eivät ole tehonneet. Koira kääntää kylkensä myös omalle ihmiselleen, jos kokee tämän uhkaavan. Ihminen voi vastaavasti rauhoittaa vierasta aggressiivista koiraa kääntämällä kyljen tai selän koiraa kohti.

Vieras koira voi kokea minut uhkaavana esimerkiksi lenkillä ollessa, kun koira ulkoiluttajineen tulee kulman takaa lähelle eteeni. Kun ympäristössä on paljon huomiota vaativia elementtejä, koiran on helpompi tulkita hyvin selkeää elettä.

Oma kokemukseni kertoo, että kaikkiin koiriin tämäkään vahva signaali ei kuitenkaan toimi. Sen tulkitsemisessa voi olla ongelmia esimerkiksi yli-innokkailla ja hyvin miellyttämisenhaluisilla nuorilla koirilla. Koiran innostuessa leikkimään selän kääntäminen ei tehoakaan, vaan koira jatkaa innostuksen ilmaisemista kehollaan. Ihminen tulkitsee tämän usein huonoksi käytökseksi: koira saattaa esimerkiksi nousta takatassuilleen nojaten etutassuillaan ihmiseen.

Ihmisten keskuudessa tehtynä selän kääntämistä pidetään hylkäämisestä kertovana eleenä. Koirien keskuudessa ele kuitenkin tarkoittaa yleensä eri asiaa. Koirille lauman merkitys on suuri ja lauman ulkopuolelle sulkeminen tarkoitti menneisyydessä usein kuolemaa. Ei ollut yleistä, että koko lauma kääntäisi selkänsä yhdelle terveelle jäsenelleen. Nykykoiran käytössä selän kääntäminen ei tarkoita sitä, että koira hylkäisi sen ihmisen tai eläimen, johon ele kohdistuu.

Tähän signaaliin yhdistyy usein toinen signaali, väliin asettuminen, josta kerron lisää myöhemmin.


Lähteet: Turid Rugaas: Rauhoittavat signaalit (Calming signals. What your dog tells you). Lisätietoa löydät myös hakukoneen avulla verkosta, suomeksi tai englanniksi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: