Koirantasauspalvelu Tassaus

Koiran elekieli, rauhoittavat signaalit, osa 5/13: Muiden väliin asettuminen ja Paikalleen jähmettyminen

Koiran elekieli, rauhoittavat signaalit

Muiden väliin asettuminen ja paikalleen jähmettyminen muistuttavat usein eleinä toisiaan.

Koira ei pysty viestimään sanoilla, vaan käyttää viestinnässään eleitä. Opettelemalla tunnistamaan koirasi rauhoittavat signaalit voit oppia ymmärtämään koiraasi paremmin. Kun opettelet tunnistamaan oman koirasi eleet, tunnistat samat signaalit muidenkin koirien tekeminä. Tämä auttaa sinua ymmärtämään vieraitakin koiria. Voit myös itse kommunikoida koirien kanssa signaaleilla, joita koirat käyttävät: vaikka eleiden käyttö tuntuisi aluksi oudolta, ne osaava koira ymmärtää niiden merkityksen ihmisenkin tekemänä. Signaaleita käyttämällä ja tulkitsemalla koirat voivat halutessaan välttää kaikki konfliktit keskenään. Ihmisen ymmärtäessä näitä signaaleja vähenee riski myös ihmisen ja koiran väliseen ristiriitatilanteeseen.

Muiden väliin asettuminen

Kärjistyvän tilanteen välttämiseen riittää usein se, että joko koira asettuu kahden toisen koiran tai ihmisen ja koiran väliin. Koirat käyttävät tätä signaalia usein myös tulkitessaan kahden ihmisen joutuvan konfliktiin esimerkiksi halatessa tai kätellessä. Samoin koira voi tulla väliin huomatessaan vieraan koiran tai lapsen lähestyvän omistajaa. Ele tulkitaan ihmisten taholta usein mustasukkaisuudeksi, vaikkei se ole sitä.

Kärjistyvän tilanteen välttämiseen riittää usein se, että joko koira asettuu kahden toisen koiran tai ihmisen ja koiran väliin.
Miki asettui uhkaavalta vaikuttavan valokuvaajan (minun) ja Pipan väliin

Väliin asettuminen on koirien yleisimmin käyttämiä rauhoittavia signaaleita ja monessa tilanteessa todella tehokas keino estää tappelu tai haukkuminen. Vaikka koira olisi unohtanut, miten signaalia käytetään, se ymmärtää eleen merkityksen ihmisen tekemänä. Itse systemaattisesti signaalia käyttämällä voi vaikuttaa levottoman koiransa käytökseen.

Itse asetun usein Pipan ja toisen koiran väliin kun huomaan, että Pipa jännittyy koiran lähestyessä. Joskus tilanteen tosin rauhoittaa vain se, että Pipan ja toisen koiran välissä on esine, joka estää näköyhteyden. Ohitustilanteissa käytän pääasiassa kahta signaalia: väliin asettumista ja kaartamista kauempaa. Pipa on remmirähjä, joten Pipan mielestä oudon koiran ohittaminen pitäisi tapahtua mielellään vähintään 20 metrin päästä. Kaartamisen opettelu on kuitenkin vähentänyt rähjäämistä, varsinkin kun teen sen Pipan ollessa aina kaarteen kauemmassa reunassa.

Paikalleen jähmettyminen

Jähmettyminen voi tapahtua yllättäen, eikä ihminen ymmärrä koiran toiminnan syytä ilman herkkyyttä ja ympäristön tarkkailua.
Jähmettyminen ennen ”kaksintaistelua” (eli leikkimistä)

Kun koira seisoo, istuu tai makaa passiivisen oloisena täysin paikallaan näennäisesti vihaista ohjaajaa kuuntelematta, koira ei yritä uhmata ihmistä, vaan rauhoittaa tilannetta. Koiran rentouttaa se, että ohjaaja lakkaa huutamasta tai olemasta vihainen. Koira voi jähmettyä myös uudessa tilanteessa, kuten ensimmäistä kertaa hevosen tai muun ison eläimen kohdatessaan. Uroskoira voi käyttää tätä signaalia myös kohdatessaan toisen uroksen.

Jähmettyminen voi tapahtua yllättäen, eikä ihminen ymmärrä koiran toiminnan syytä ilman herkkyyttä ja ympäristön tarkkailua.

Pipa jähmettyi seisaalleen häkkikaneja ensimmäistä kertaa kohdatessaan. Tuijotti lähintä kania tiukasti muutaman sekunnin, sitten haisteli antaumuksella muutaman sekunnin ja sen jälkeen alkoi vaania eli painautui hieman matalammaksi muuttamatta asentoaan muuten. Kunnes lopulta päätti, ettei tilanne ole vaarallinen, rentoutui ja haukahti muutaman kerran.

Kaatuminen (tai valekuolema) on äärimmäinen jähmettymisen muoto.


Lähteet: Turid Rugaas: Rauhoittavat signaalit (Calming signals. What your dog tells you). Lisätietoa löydät myös hakukoneen avulla verkosta, suomeksi tai englanniksi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: