Koirantasauspalvelu Tassaus

Koiran elekieli, rauhoittavat signaalit, osa 6/13: Istuminen, Maahan meno

Koira ei pysty viestimään sanoilla, vaan käyttää viestinnässään eleitä. Opettelemalla tunnistamaan koirasi rauhoittavat signaalit voit oppia ymmärtämään koiraasi paremmin.

Istuminen ja maahan meno opetetaan monille koirille myös kehotuksena.

Koira ei pysty viestimään sanoilla, vaan käyttää viestinnässään eleitä. Opettelemalla tunnistamaan koirasi rauhoittavat signaalit voit oppia ymmärtämään koiraasi paremmin. Kun opettelet tunnistamaan oman koirasi eleet, tunnistat samat signaalit muidenkin koirien tekeminä. Tämä auttaa sinua ymmärtämään vieraitakin koiria. Voit myös itse kommunikoida koirien kanssa signaaleilla, joita koirat käyttävät: vaikka eleiden käyttö tuntuisi aluksi oudolta, ne osaava koira ymmärtää niiden merkityksen ihmisenkin tekemänä. Signaaleita käyttämällä ja tulkitsemalla koirat voivat halutessaan välttää kaikki konfliktit keskenään. Ihmisen ymmärtäessä näitä signaaleja vähenee riski myös ihmisen ja koiran väliseen ristiriitatilanteeseen.

Istuminen

Pipa rauhoittuu nopeasti (puolessa minuutissa) ja lakkaa haukkumasta, jos kotiin tullessani istahdan hetkeksi eteisen lattialle.

Koira voi istua kuono tai selkä rauhoitettavaan eläimeen tai ihmiseen päin ja jäädä paikalleen. Ihmisenkin on helppo rauhoittaa koira istumalla sohvalle tai pöydän ääreen ja lukemalla lehteä tai katsomalla tv:tä. Alas istuminen toimii  myös levottoman koiralauman kanssa ulkoillessa. Mitään muuta ei tarvitse tehdä kuin pysyä paikallaan, kunnes kaikki koirat ovat rauhoittuneet.

Vaikuttaa yksinkertaiselta, eikö? Käytäntö voi kuitenkin osoittautua teoriaa haasteellisemmaksi… Esimerkiksi Pipa rauhoittuu nopeasti (puolessa minuutissa) ja lakkaa haukkumasta, jos kotiin tullessani istahdan hetkeksi eteisen lattialle. Ulkona istumaan käymisestäni ei kuitenkaan ole mitään hyötyä, koska ympärillä on liikaa huomion ryöstäviä ärsykkeitä: ääniä ja liikettä. Ulkona minun on käytettävä jotain muuta signaalia.

Maahan meno

Jos koira makaa maassa selällään, se kertoo alistumisesta. Maassa maha maahan päin makaava koira taas rauhoittaa ympäristöä. Aikuinen koira laskeutuu maahan, jos lähellä oleva pentu on liian riehakas. Ihminen taas voi rauhoittaa levottoman tai näykkivän koiran menemällä makuulle vuoteeseen tai lattialle.

miki makaa
… mä mitään ole murustellut…

Voimistelen usein kotona lattialla maaten. Miki tulee silloin aina luokseni ja haluaa osallistua liikkeisiini siirtymällä aina ojennetun raajan puolelle. Miki nuuskii kasvojani ja antaa pusun: ilmaisee, että on huomannut minun tekevän taas noita juttuja. Jos jään lattialle, Miki siirtyy jonkin ajan päästä katselemaan valppaana kauempaa (istuen tai makuulla maha maata kohti), mutta ei rentoudu ennen kuin nousen ylös.

Miki on hyvä puhumaan koiraa ja tulkitsee ihmisten liikkeitä yhtä herkästi kuin itse viestii niillä. Miki on poikkeuksetta tullut toimeen kaikkien koirien ja ihmisten kanssa. Vanhempana tosin Mikistä on tullut ”poliisi”, joka haukkuu nuoremmille, jos nämä riehuvat liikaa. Tästä Mikin herkkyydestä johtuen olemme Herra Käpälän kanssa joutuneet opettelemaan rauhoittavien signaalien käyttöä ja muita uusia toimintatapoja. Miki on helposti stressaantuva koira, joka on rauhoittunut huomattavasti viimeisen vuoden aikana säännöllisten kehohoitojen, kukkaterapian (Aputippojen ja Rescue Remedyn) sekä kaurauutteen avulla.


Lähteet: Turid Rugaas: Rauhoittavat signaalit (Calming signals. What your dog tells you). Lisätietoa löydät myös hakukoneen avulla verkosta, suomeksi tai englanniksi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: