Koirantasauspalvelu Tassaus

Koiran elekieli, rauhoittavat signaalit, osa 7/13: Kuonon nuolaisu ja Silmien räpyttely

Kuonon nuolaisu ja silmien räpyttely eleinä ohjaavat kiinnittämään huomiota koiran pään alueelle ja ilmeisiin.

Kuonon nuolaisu ja silmien räpyttely eleinä ohjaavat kiinnittämään huomiota koiran pään alueelle ja ilmeisiin.

Koira ei pysty viestimään sanoilla, vaan käyttää viestinnässään eleitä. Opettelemalla tunnistamaan koirasi rauhoittavat signaalit voit oppia ymmärtämään koiraasi paremmin. Kun opettelet tunnistamaan oman koirasi eleet, tunnistat samat signaalit muidenkin koirien tekeminä. Tämä auttaa sinua ymmärtämään vieraitakin koiria. Voit myös itse kommunikoida koirien kanssa signaaleilla, joita koirat käyttävät: vaikka eleiden käyttö tuntuisi aluksi oudolta, ne osaava koira ymmärtää niiden merkityksen ihmisenkin tekemänä. Signaaleita käyttämällä ja tulkitsemalla koirat voivat halutessaan välttää kaikki konfliktit keskenään. Ihmisen ymmärtäessä näitä signaaleja vähenee riski myös ihmisen ja koiran väliseen ristiriitatilanteeseen.

Princess, Annie ja Pipa Rajasaaressa Helsingissä 2015

Kuonon nuolaisu

Kuonon nuolaisu on usein niin pikainen liike, että sitä on vaikea vieressäolijan huomata. Kieli vain vilahtaa hieman huulten välistä, joko sivulle tai eteenpäin. Ele voi olla myös helposti havaittava: kieli saattaa peittää hetkeksi koko kirsun. Koirat käyttävät paljon tätä signaalia, toiset todella useinkin. Ihmisen tekemänä huulten nuolaisu ei kuitenkaan useinkaan ole luonteva signaali.

Koira nuolee huuliaan myös silloin, kun huulissa on jotain herkullista – sekä moni koira myös odottaessaan saavansa jotain herkullista. Nämä ruokaan liittyvät eleet tulee erottaa huulten nuolemisen rauhoittavasta signaalista. Tilanteen tulkitakyky auttaa ihmistä tässä.

Silmien räpyttely

silmänisku
Joskus koira näyttää voivan myös iskeä silmää…

Koirilla on ulkonäkö- ja luonneseikkojen vuoksi käytössä erilaisia signaaleja. Yleensä koira osaa tulkita toisen tekemänä sellaisetkin signaalit, joita ei itse käytä.

Silmien räpyttely voi olla rahoittava signaali. Monet koirat käyttävät tätä signaalia yhdessä muiden kanssa: esimerkiksi kääntävät pään poispäin tai kyljen kohti rauhoitettavaa kohdetta.

Silmien räpyttely hämmentyneenä on tuttua myös monelle ihmiselle: silmien räpyttely tuntuu tarjoavan ajatteluaikaa.

Pipalle silmien räpyttely on luonnollista ahdistuksen ilmaisua, huulien nuolemisen ohella. Mikillä taas korvat painuvat luimuun ja koira alkaa läähättää, jos olo tuntuu tukalalta.


Lähteet: Turid Rugaas: Rauhoittavat signaalit (Calming signals. What your dog tells you). Lisätietoa löydät myös hakukoneen avulla verkosta, suomeksi tai englanniksi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: