Koirantasauspalvelu Tassaus

Koiran elekieli, rauhoittavat signaalit, osa 8/13: Tassun nostaminen ja Liehittely

Tässä artikkelissa esittelen tassun nostamisen ja liehittelyn rauhoittavat signaalit.

Tässä artikkelissa esittelen tassun nostamisen ja liehittelyn rauhoittavat signaalit.

Koira ei pysty viestimään sanoilla, vaan käyttää viestinnässään eleitä. Opettelemalla tunnistamaan koirasi rauhoittavat signaalit voit oppia ymmärtämään koiraasi paremmin. Kun opettelet tunnistamaan oman koirasi eleet, tunnistat samat signaalit muidenkin koirien tekeminä. Tämä auttaa sinua ymmärtämään vieraitakin koiria. Voit myös itse kommunikoida koirien kanssa signaaleilla, joita koirat käyttävät: vaikka eleiden käyttö tuntuisi aluksi oudolta, ne osaava koira ymmärtää niiden merkityksen ihmisenkin tekemänä. Signaaleita käyttämällä ja tulkitsemalla koirat voivat halutessaan välttää kaikki konfliktit keskenään. Ihmisen ymmärtäessä näitä signaaleja vähenee riski myös ihmisen ja koiran väliseen ristiriitatilanteeseen.

Tassun nostaminen

Signaalien oppimisessa menee yleensä aikaa, joten aloita koirasi tarkkailu jo tänään! Opit päättelemään asioita koiran voinnista: tunnistamaan kivun merkit tai koiran ahdistuksen.

Koira voi käyttää tassujen tai tassun nostamista rauhoittavana signaalina. Eleen merkityksen saa pääteltyä ainoastaan seuraamalla ympäristön tapahtumia: koira saattaa nostella tassujaan myös halutessaan leikkiä.

Koira voi käyttää tassujen tai tassun nostamista rauhoittavana signaalina.
Ilmassa toinen etu- ja toinen takatassu
Koira voi käyttää tassujen tai tassun nostamista rauhoittavana signaalina.
Ilmassa toinen etutassu
Koira voi käyttää tassujen tai tassun nostamista rauhoittavana signaalina.
Ilmassa samat tassut kuin ensimmäisessä kuvassa

Kuvasarja havainnollistaa signaalia: Pipan tassujen nostelu päättyi kuitenkin tässä tapauksessa hetken harkinnan jälkeen haukkumuotoiseen leikkiinkutsuun.

Liehittely

Liehittely ei aina kerro koiran ilosta. Koira saattaa liehitellä myös armoa anovasti, kokiessaan tilanteen olevan ahdistava.
Pipan leikkiinkutsu (liehittely)

Liehittely ei aina kerro koiran ilosta. Koira saattaa liehitellä myös armoa anovasti, kokiessaan tilanteen olevan ahdistava. Koira saattaa kohdistaa liehittelyn ihmiseen, itseensä tai toiseen koiraan pyrkien rauhoittamaan jotakuta näistä tilanteen mukaan. Liehittelyn tarkoituksen voi päätellä vain tarkkailemalla tilannetta ja muiden koirien ja ihmisten eleitä.

Pipa liehitteli minua kotiin tullessani muutamia kuukausia meille muutettuaan. Käytös kuitenkin muuttui, kun Pipa oppi tuntemaan uuden kotinsa ja perheensä. Nykyään Pipa liehittelee vain halutessaan leikkiä: ilmaisee  siis epämukavan olonsa muilla signaaleilla. Miki taas on yleensä koirajoukon vanhin ja arvonsa tunteva eikä koe tarpeelliseksi hyvitellä muita. Mikilläkin liehittely liittyy leikkiinkutsuun.


Lähteet: Turid Rugaas: Rauhoittavat signaalit (Calming signals. What your dog tells you). Lisätietoa löydät myös hakukoneen avulla verkosta, suomeksi tai englanniksi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: