Koirantasauspalvelu Tassaus

Koiran elekieli, rauhoittavat signaalit, osa 9/13: Hitaasti ja rauhallisesti liikkuminen ja Kaartaen lähestyminen

Tässä artikkelissa esittelen hitaasti ja rauhallisesti liikkumisen ja kaartaen lähestymisen rauhoittavat signaalit.

Tässä artikkelissa esittelen hitaasti ja rauhallisesti liikkumisen ja kaartaen lähestymisen rauhoittavat signaalit.

Koira ei pysty viestimään sanoilla, vaan käyttää viestinnässään eleitä. Opettelemalla tunnistamaan koirasi rauhoittavat signaalit voit oppia ymmärtämään koiraasi paremmin. Kun opettelet tunnistamaan oman koirasi eleet, tunnistat samat signaalit muidenkin koirien tekeminä. Tämä auttaa sinua ymmärtämään vieraitakin koiria. Voit myös itse kommunikoida koirien kanssa signaaleilla, joita koirat käyttävät: vaikka eleiden käyttö tuntuisi aluksi oudolta, ne osaava koira ymmärtää niiden merkityksen ihmisenkin tekemänä. Signaaleita käyttämällä ja tulkitsemalla koirat voivat halutessaan välttää kaikki konfliktit keskenään. Ihmisen ymmärtäessä näitä signaaleja vähenee riski myös ihmisen ja koiran väliseen ristiriitatilanteeseen.

Koirilla on ulkonäkö- ja luonneseikkojen vuoksi käytössä erilaisia signaaleja. Yleensä koira osaa tulkita toisen tekemänä sellaisetkin signaalit, joita ei itse käytä.

Hitaasti ja rauhallisesti liikkuminen

 Koirakaveri lähestyi Pipaa varoen ensimmäisellä tapaamiskerralla
Koirakaveri lähestyi Pipaa varoen ensimmäisellä kerralla

Hitaat liikkeet rauhoittavat, kun taas nopeat hermostuttavat. Koira saattaa siksi hidastella tai pysähtyä kokonaan. Jos koira lenkillä ollessa hidastaa vaihtia, syynä voi olla toinen lähestyvä koira, pelottava paikka tai ihminen. Koiran hidastaessa pahin mahdollinen vaihtoehto on kutsua koiraa vihaisella tai kärsimättömällä äänellä: jos koira huomaa ulkoiluttajan olevan hermostunut, koira usein hidastaa entisestään vauhtia rauhoittaakseen myös ulkoiluttajaa.

Sama rauhoittava signaali hidastaa koiran oppimista niissä tilanteissa, joissa omistaja reagoi kärsimättömästi hitaasti käskyä tottelevaan koiraan. Vihaisesti komentamalla koira todennäköisesti hidastaa käskyn edellyttämää liikettä entisestään eikä tilanteen mahdollisesti kärjistyessä pysty lainkaan oppimaan siltä toivottua käytöstä. Koulutustilanteissa kouluttajan olisi syytä toimia aina rauhallisesti sekä puhua riittävän hiljaisella äänellä.

Kaartaen lähestyminen

Koirat lähestyvät toisiaan tyypillisimmin kaartaen. Siksi niitä suoraan lähesyvät ihmiset voivat koiran mielestä olla uhkaavia. Tätä signaalia käyttämällä voi opettaa koiran ohittamaan vieraat koirat rauhallisesti. Yleensä koiran on luontaisten ominaisuuksiensa takia helpompi ohittaa toinen koira kiertämällä kauempaa kuin pysähtymällä ja odottamalla. Koira käyttää tätä signaalia myös silloin, jos menee ulkoiluttajan taakse piiloon. Kaartaen lähestymiseen voi ohitustilanteissa liittyä myös se, että koira katselee aivan muualle kuin pelottavaan kohteeseen.

Tämän signaalin käyttö on ihmisiltä erityisen suotavaa uusia koiria tavatessa. Jos koira ilmaisee hermostumisensa, kannattaa ensimmäisen kerran koiraa lähestyessään kävellä rauhassa ohi koiraa katsomatta, pysähtyä ja antaa koiran tulla luokse.

Seuraavassa kuvasarjassa seuraa erityisesti koiraa (Pipa), joka on ensimmäisessä kuvassa oikeanpuolimmaisena vaaleanpunaisessa pannassaan.

Koirat lähestyvät toisiaan tyypillisimmin kaartaen.
Koiraa suoraan lähesyvät ihmiset voivat koiran mielestä olla uhkaavia.
Kaartaen lähestymisen signaalia käyttämällä voi opettaa koiran ohittamaan vieraat koirat rauhallisesti.
Yleensä koiran on luontaisten ominaisuuksiensa takia helpompi ohittaa toinen koira kiertämällä kauempaa kuin pysähtymällä ja odottamalla.
Koira käyttää kaukaa kiertämisen signaalia myös silloin, jos menee ulkoiluttajan taakse piiloon.
Kaartaen lähestymiseen voi ohitustilanteissa liittyä myös se, että koira katselee aivan muualle kuin pelottavaan kohteeseen.
Kaukaa kiertämisen signaalin käyttö on ihmisiltä erityisen suotavaa uusia koiria tavatessa.
Jos koira ilmaisee hermostumisensa, kannattaa ensimmäisen kerran koiraa lähestyessään kävellä rauhassa ohi koiraa katsomatta, pysähtyä ja antaa koiran tulla luokse.

Yllä olevassa kuvasarjassa Pipa lähestyy vauhdilla kaartaen kahta koirakaveria, joiden käyttäytymisestä ei ollut ihan varma. Pipa käyttää tätä itselleen erittäin luontaista signaalia paljon, tarvittaessa myös leikkitilanteissa.


Lähteet: Turid Rugaas: Rauhoittavat signaalit (Calming signals. What your dog tells you). Lisätietoa löydät myös hakukoneen avulla verkosta, suomeksi tai englanniksi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: