Eläinvyöhyketerapia

Vyöhyketerapeuttisen hoidon lähtökohta ja taustaa

Vyöhyketerapia on noin 5000 vuotta vanhaan kansanperinteeseen pohjautuva täydentävä hoitomuoto, jolla voidaan tasapainottaa elimistön toimintoja. Vyöhyketerapian ensisijainen tarkoitus ei ole  korvata lääketieteellistä hoitoa, vaan tukea sitä. Hoidossa käyminen ei siis poista tarvetta lääkärikäynteihin, vaikka voikin pidentää lääkärikäyntien väliä tai mahdollisen lääkityksen tarvetta.

Myöhemmän tutkimuksen ansioista on selvinnyt, että kehon ongelmakohtia on heijastealueiden kautta mahdollista löytää sähkömagnetismin avulla. Lääketieteellinen tutkimus on osoittanut, että aivojen toimintaa voidaan tutkia sähköisesti, esimerkiksi aivojen magneettikuvauksella. Samaa sähkövirtaa voidaan heikempänä havaita muuallakin kehossa, myös iholla. Tähän sähkövaraukseen perustuu vyöhyketerapeuttinen kehomagneettien käyttö.


Tassauksen tiloissa on myös ihmisen mahdollista päästä tunnevyöhyketerapiahoitoon.


Mitä hoidossa tehdään?

Koiran tassuissa on vyöhuketerapeuttisia heijastepisteitä

Eläimen vyöyketerapiahoito alkaa haastattelulla, kuten koirahierontakin. Haastattelun jälkeisen kehohoidon aluksi  vyöhyketerapeutti sivelee eläimen kylkiä  ja taivuttelee koiran varpaiden, nilkkojen ja ranteiden niveliä kehon hoidon vastaanottavuuden lisäämiseksi. Sen jälkeen hän käsittelee ihon pinnalla olevia heijastealueita sormilla painelemalla ja pyörittämällä. Hoito on siis hierontaa, taustalla on vain erilainen ajattelu kuin hierojien tekemällä tietoisesti vain kehon kantaviin rakenteisiin kohdennetulla hieronnalla.

Mikä heijastealue on ja mistä sen tunnistaa?

Vyöhyketerapia perustuu ihon pinnalla näkyviin tai iholla tuntuviin heijastealueisiin. Ihon pintaa käsittelemällä voidaan hoitaa ihon alla olevia kehon alueita, myös sisäelimiä ja hermostoa. Tämä ajatus juontaa juurensa solunjakautumisesta: Jokainen ihminen on aivan kehityksensä alussa ollut yksi solu, joka alkaa jakautua hedelmöittymisen myötä. Tämä yksi solu sisältää kaiken tiedon, joka tarvitaan kasvuun. Samalla periaatteella voidaan ajatella kaikkien kehonosien olevan yhteydessä toisiinsa, joten mitä tahansa kohtaa käsittelemällä voidaan hoitaa mitä tahansa muuta kohtaa.

Heijastealue on ihokohta, joita eläin (ja ihminen) painelee, hankaa ja/tai raaputtaa vaistomaisesti, ajattelematta asiaa sen enempää tai jopa tiedostamatta tekemistään. Heijastekohta saattaa kutista, olla kipeä, näkyä iholla esimerkiksi vaaleampana kohtana, ihottumana, luomena tai karvoitusmuutoksina.

Vyöhykkeiden ja heijastealueiden vaikutus kattaa koko kehon, pinnalta sisäelimiin. Heijastealueet sijoittuvat kehoon hieman eri paikkoihin sen mukaan, mitä vyöhyketerapeuttista suuntausta terapeutti edustaa. Koko kehon menetelmissä heijastealueita voidaan luonnollisesti käsitellä kaikkialta ihon pinnalta.

Heijastealue ja toimintapiste

Heijastealueiden lisäksi keholta löytyy toimintapisteitä, toiminnallisia heijastepisteitä. Niiden kautta voidaan tasapainottaa kehon toimintoja, kuten hermoston tai hormonien toimintaa.

Miksi tulisin vyöhyketerapiaan?

Koira tai kissa on ihmisen lailla “enemmän kuin osiensa summa”, koska mukana on mielellinen ulottuvuus. Vyöhyketerapeutti ottaa tämän aina huomioon. Taitava eläimen eleiden tulkitsija tunnistaa eläimen ilmaisemat ongelmakohdat ja pystyy niiden avulla parantamaan eläimen vointia. Vähintään kaksivuotiset eläinvyöhyketerapiaopinnot vaativat pohjatietoa eläinten anatomiasta sekä elimistön ja mielen toiminnasta, joten usein opiskelijalla on jo takana jokin muu koulutus (kuten koirahieronta- tai koirakouluttajakoulutus).

Vyöhyketerapia ei aiheuta lemmikille kipua. Heijasteiden avulla hoitaminen mahdollistaa kipeän kohdan (esimerkiksi lihas, suolisto) hoitamisen kipukohtaa koskematta. Lemmikki myös rentoutuu hoidossa usein hyvin ja nauttii olostaan.


Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: