Koirantasauspalvelu Tassaus

Pipan tarina

Oli tiedossa, että koska Pipalla on vinoja hampaita, hampaiden hoitoon todennäköisesti pitää käyttää tavallista enemmän aikaa ja rahaa

Espanjan maaseudulle hylätty Pipa oli asunut jonkin aikaa edellisessä kodissa Suomessa, jossa oltiin sitä mieltä että Pipa ei sovi lapsiperheeseen. Pelastettu koira eli rescue Pipa etsi siis uutta kotia Suomessa. Usein rescue-yhdistysten tapana on tarjota kotia etsivää koiraa vähintään kahdelle eri perheelle, joista on tullut viestiä kiinnostuksesta tarjota koti juuri sille koiralle. Näiden perheiden kesken sitten pohditaan, mikä on juuri sille koiralle paras koti. Pipan kohdalla valinta osui meihin. Pipa muutti meille tammikuussa 2014.

Rescuelle tyypillistä on, että uuteen kotiin tullessa koira on stressaantunut elämänmuutoksesta: Maasta toiseen muuttaessa moni asia muuttuu: hajut, äänet, ihmiset, aikataulut, usein myös ruoka. Kuten ihminenkin, koira käyttäytyy stressaantuneena eri tavalla kuin rentoutuneena. Usein kestää jonkin aikaa, ennen kuin koira oppii luottamaan uuden kodin ihmisiin ja tottuu uuteen ympäristöön.

Meillä ensimmäistä kertaa tutustumassa käydessään Pipa vaikutti rauhalliselta ja itsevarmalta.

Meillä ensimmäistä kertaa tutustumassa käydessään Pipa vaikutti rauhalliselta ja itsevarmalta: ihmiset ja paikat nuuskittuaan hyppäsi sohvalle Mikin paikalle ja kävi tyynesti kerälle nukkumaan. Keskustelimme Pipan kotihoitajan kanssa Pipan hoidossa todennäköisesti edessä olevista haasteista, kuten hihnakäytöksen harjoittelusta.Tuon kerran jälkeen Pipa kävi meillä vielä uudestaan tutustumassa: vasta sen jälkeen selvisi, että Pipa muuttaa meille pysyvästi.

Rescue: uuden elämän haasteita

Oli tiedossa, että koska Pipalla on vinoja hampaita, hampaiden hoitoon todennäköisesti pitää käyttää tavallista enemmän aikaa ja rahaa lääkärillä. Myöhemmin lääkärissä käydessä on käynyt ilmi, että koska Pipalla on voimakas alapurenta, eivätkä leuat ole sivusuunnassakaan tasapainossa, hampaisiin kertyy tavallista nopeammin hammaskiveä. Osa vinoista hampaista poistettiin kaksi vuotta sitten, koska epäiltiin niiden aiheuttavan kipua. Pipan kohdalla on myös erityisen tärkeää pitää huolta suoliston bakteerien tasapainosta, jotta hammaskiven määrä saadaan minimoitua.

Rakenteellisesti rescue Pipa on muuten hyvässä tasapainossa, mutta osa etujalkoja taakse liikuttavista lihaksista osa on löysiä.

Pipan ikävien kokemusten (traumojen) aiheuttamat käytösmuutokset tulevat näkyviin vasta kaksi vuotta kotona olon jälkeen. Silloin Pipan käytös muuttui epävarmemmaksi: mukaan tuli remmirähjäystä ja ruokaan kohdistuvaa resurssiaggressiota. Vasta kahden vuoden kotona olon jälkeen Pipa siis alkoi luottaa kotiinsa niin paljon, että uskalsi näyttää epävarmuutensa. 

Rakenteellisesti Pipa on muuten hyvässä tasapainossa, mutta osa etujalkoja taakse liikuttavista lihaksista osa on löysiä. Tämä näkyy erityisesti Pipan istuessa, jolloin kyynärpäät kääntyvät usein selvästi havaittavasti ulospäin. Pipa ei myöskään voi harrastaa uintia säännöllisenä liikuntamuotona, koska liikuttaa uidessa vain etujalkoja. Tämä johtuu uimaopettajan mukaan luultavimmin syvien lihasten heikkoudesta.

Rescue Pipa kävi viimeksi tänä kesänä ratakisoissa ja juoksi jälleen, lähes 10-vuotiaana, hyvän tuloksen. Kuva: Suvi Ylikojola

Pipa kävi viimeksi tänä kesänä ratakisoissa ja juoksi jälleen, lähes 10-vuotiaana, hyvän tuloksen. X-rotuisille järjestetään edelleen joka kesä muutamat ratakisat Suomessa. Juostavan radan pituus on 80 metriä ja näihin kisoihin voi osallistua kuka tahansa. Suurin osa ratakilpailuista on joukkuekilpailuja, joissa eri kokoisille koirille on omat sarjansa. Pipa on rakenteeltaan ja taipumuksiltaan selvästi enemmän räjähtävää voimaa vaativaan lajiin soveltuva kuin kestävyysurheiluun soveltuva koira. Tämän takia Pipan kanssa pitää treenata juuri syviä lihaksia: niitä lihaksia jotka tavallisesti liikkuessa ovat vähemmällä käytöllä kuin isot lihakset.

Aggressioista hyväksyntään

Tämä oli rescue-Pipan tarina. Millainen on sinun koirasi tarina?

Halusin kertoa Pipan tarinan, koska palasin ystäväni kanssa lomalta viikko sitten.  Ystävälläni on kaksivuotias lapsi, jonka Pipa “otti omakseen” heti ensinäkemältä. Meillä oli ystäväni kanssa eri huoneet, mutta Pipa olisi halunnut nukkua yönsä mieluiten ystäväni huoneessa, hänen lapsensa vieressä. Viimeisenä yöllä Pipa oli levoton, koska en päästänyt Pipaa nukkumaan ystäväni ja hänen lapsensa väliin lattialle. Ystäväni lapsi on tottunut koiriin ja osasi silittää Pipaa varovasti sekä tarjota herkkuja, jotka Pipa otti myös varovasti hampaidensa väliin. Olin jo aiemmin ihmetellyt sitä, miten Pipan käytöksestä on voinut päätellä Pipan olevan aggressiivinen lapsia kohtaan. Tuolla matkalla siitä ei näkynyt mitään merkkejä. Päinvastoin, Pipa vaikutti haluavan ottaa vastuuta “pennusta” huolehtimisesta.

Pipan tarina on esimerkki siitä, millä tavalla pelastetun koiran käytös voi muuttua ajan kuluessa. Koiran mahdolliset ikävät kokemukset näkyvät koirissa yksilöllisesti, yllätyksiä ja isojakin muutoksia voi tulla.

Millainen on sinun koirasi tarina?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: